top of page
TEKNEDE YAŞAM
  • Teknelerde genelde kabinler (odalar) çok büyük olmamakla birlikte tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde donatılmıştır. Tura gelirken beraberinizdeki eşyalarınızı kabinlerde kolayca yerleştire bileceğiniz katlanabilir valizlerle de getirmenizi tavsiye ederiz. Plaj havlunuz, güneş gözlüğünüz, güneş kreminiz, kısa kara turları için spor ayakkabınız, şapkanız ve tabi ki kitabınızı yanınıza almanızı tavsiye ediyoruz. Serin yaz akşamlarında üzerinize alacağınız ince bir giysi sizi akşamları koruyacaktır. Eğer düzenli kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka yanınıza almayı unutmayınız ve teknede kaptan ve yakınlarınıza bu konuda mutlaka bilgi veriniz.
  • Tekne güvertesi ve kabinlerde ayakkabı ile dolaşmak kesinlikle yasak olduğunda eğer çıplak ayakla dolaşmaktan rahatsız oluyor iseniz yalnızca tekne üzerinde kullanmak üzere yanınıza mutlaka yumuşak tabanlı terlik ya da bez bir ayakkabı alınız. Yatlarda bulunan kullanma suyu sınırlı miktarda olduğu için tüketimde dikkat edilmeli ve boşa kullanımdan kaçınılmalıdır. Tekne içinde sigara içmek kesinlikle yasaktır bu konuda hassas davranmanız önemle rica olunur. Güverte de sigara içile bilir fakat rüzgarlı havalarda dikkatli olunması ve herhangi bir istenmeyen durumla karşılaşılmaması için azami özen gösterilmesi rica olunur.
  • Özellikle seyir zamanları özel eşyalarımızı güvenli bir şekilde muhafaza etmeli ve denize uçmalarını önlemeliyiz. Tuvaletler temiz kullanılmalı ve tuvalet kağıtları mutlaka çöp sepetine atılmalıdır. Tuvaletlere yabancı madde atılmamasına özen gösterilmelidir. Limanlarda ve koylarda tekne den ayrılırken mutlaka kaptana bilgi verilmeli ve tekneye dönüş saatlerine özen gösterilmelidir. Kaptan her konuda bilgilendirilmeli ve olağan dışı durumlardan haberdar edilmelidir.
  • Yanaşma ve demirlemelerde makineler stop etmeden denize atlanmamalı ve çalışan teknelerden uzak durulmalıdır. Servis botları su sporları ekipmanları kaptan bilgisi olmadan kullanılmamalıdır. Seyir zamanlarında lomboz (kabin pencereleri) kapalı tutulmalı, tekne içerisinde çıplak ayakla gezerken vernik ile boyalı zeminlerin kayma tehlikesine karşı dikkatli hareket edilmelidir. Tura başlamadan önce eğer kronik bir rahatsızlığınız alerjik bir durumunuz devamlı kullandığınız ilaçlarınız ya da kullanmak zorunda kalabileceğiniz ilaçlarınız var ise bu konuda kaptanı mutlaka bilgilendirmeli ve yönlendirmelisiniz.
  • Tur başlangıcında verilecek bilgilendirmelere katılmalı gerek duyduğunuz konuları mutlaka sormalısınız.
  • Teknelerde kaptalar güvenli bir seyir, can ve mal emniyeti açısından gerekli gördükleri taktirde rota zaman ve süreler ile ilgili değişiklikleri yapma hakkına sahiptirler ve alınan kararlar kesindir.
TEKNEDE HER ŞEYDEN ÖNCE EMNİYET KURALLARINA UYMALIYIZ
  • Yelkenli bir teknede seyir sırasında oturulacak yerin önemi vardır. Nerelere tutunabileceğinizi sorun, tramolalar(yelkenle yapılan dönüşler) sırasında kaptanın sözünden dışarı çıkmayınız. Güvertede seyir sırasında ayakkabısız dolaşmayınız. Kayıp düşer bir tarafınızı kırarsınız. Hiçbir şeyi sormadan yapmayınız. Halatın gevşetilmesi, vinç ve makaraların ellenmesi gibi. Elektronik aletlere dokunmayınız. Teknede can yeleklerinin yerini ve nasıl kullanacağınızı kaptan anlatırken dikkatlice dinleyiniz. Kaptan istiyorsa (bilhassa dalgalı ve gece seyirlerinde) takınız. Kaptana itiraz etmenin yaşamla bağdaşmayacağını unutmayınız. İtiraz edenler ilk ıssız adada bırakılır. Denize düşerseniz tekneye doğru yüzmeyiniz. Tekneden size atılan can yeleği veya simide doğru yüzün. Veya su üzerinde durmaya çalışın yer değiştirmeyin heyecanlanmamaya çalışın size dönüp geleceklerdir.
  • Denize başkası düşerse tekne arkasında olan can simidini atın, hemen kaptana haber verin, Denize adam düştü diye bağırın. Düşeni gözden kaybetmemeye çalışın. Yangın söndürücülerin yerlerini ve nasıl kullanılacaklarını öğrenin.(Çok Önemli) Özellikle tekne içinde sigara içmeyiniz, yangına sebep olabilirsiniz. Akülerden çıkan gazlar yanıcı ve patlayıcıdır. Güneş yağını sürdükten sonra altınıza havlu koymadan yatmayınız. O bölgede kayganlıktan kazaya sebep olabilirsiniz. Hiçbir bağı sormadan çözmeyiniz. Mayonuzu ve havlunuzu nereye asacağınızı kaptana sorunuz. Önemli olan bir iki bağı (ızbarço ve sancak, camadan),bir halatın koçboynuzuna veya anele ve babaya nasıl bağlanacağını öğreniniz. Havuzluktan tekne içine inerken geri geri inmek ve yandaki tutamaklara tutunmak gereklidir. Üç nokta prensibini uygulayınız.(Bilhassa güvertede) Kamaranızda açtığınız lumbozları seyir esnasında mutlaka kapayınız. Kamaranızda, salonda bilhassa mutfakta düşebilecek eşya,cam şişe, kap kacak bırakmayınız. Navigasyon masası üzerine hiçbir şekilde eşya koymayınız. Kaptan koymuş ise elinizi sürmeyin. Deniz merdiveninin ucundan denize atlamayın yavaşça arkanızı dönüp inin.
SU KULLANIMI
  • Teknede tatlı su sınırlı olduğundan kullanırken cimri davranılmalıdır.(Evinizde üç gün su kesilmiş gibi düşünün).Gün boyunca tekrar tekrar denize girecekseniz duş yapmayabilirsiniz. Gün sonunda tekrar denize girmeyecek iseniz bol su kullanmadan duş alabilirsiniz. Ayrıca bazen tatlı su ile duş almakla,tatlı su bulamayan arılar için hedef yaratmış olursunuz. Bulaşıklar tuzlu su ile yıkanır, tatlı su ile durulanır. Özellikle Sebzeler deniz suyu ile yıkanabilir. Patates, yumurta, ahtapot gibi haşlamalar deniz suyu ile yapılabilir
TUVALET KULLANIMI
  • Bu konuda Kaptandan kısa bir brifing alınız. Tekne tuvaletine tuvalet kâğıdı dâhil hiçbir şey atılmaz. Tuvalete girmeden önce müziği açmalısınız, Gazlı yiyecekleri az tüketirseniz rahat edersiniz. Temizlemek için nasıl olsa deniz suyu kullanılıyor diye bol su çekerseniz pis su deposu çabucak dolar ve boşaltmak için demir alıp açığa çıkmak gerekir. İşiniz bittiğinde tuvalet çanağı içeresinde az miktarda su bırakırsanız koku yapmaz.
ELEKTRİK KULLANIMINDA HASSAS DAVRANIN
  • Elektriği akülerden kullandığınız için enerji gerekmedikçe kullanılmaz. Gece gerektiğinde açılıp, ihtiyaç sonrasında hemen lambalar kapatılmalıdır. Teknede elektrik tüketen en önemli aygıt buz dolaplarıdır. Dolaptan bir şey alınca kapaklar çok kısa süre içinde kapatılmalıdır. Marketten içecek satın alırken soğuk olanlar seçilmelidir ki dolap motoru az çalışsın.. Akabilecek yiyecekler mutlaka sızdırmaz kaplara konmalıdır. Dolap içine konacak kaplar devrilmeyecek, kırılmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Teknede 12V güç vardır ve akülerden beslenmektedir. Cep telefonu, notebook, mp3 player gibi cihazlarınız şarj etmek için araba adaptör almanız ve teknede bunları kullanmanız gerekmektedir. 220V sadece kıyıya bağlandığınız bazı yerlerde mümkün olacaktır.
ÇÖP VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ
  • Denize kendinizin ve balıkların yiyemeyeceği, görüntü kirliliği yapacak hiçbir şeyi atmayınız. Sabun ve deterjanı mümkün olduğu kadar az kullanın. Deniz üzerinde ses çok kolay uzaklardan duyulur. Gürültü konusunda dikkatli olunuz. Konuşmalarınızı ve müzik dinlemeniz başka tekneleri rahatsız etmemelidir. Manevralar sırasında müziği kapatınız ve konuşmalarınız kaptanın komutlarını bölmemelidir.
ÖZETLE
  • Can yelekleri yatağınızın altındadır.
  • Bilmediğiniz hiç bir düğmeye asla basmayınız. Vana yada hortumun yönünü yada yerini asla değiştirmeyiniz. Hissettiğiniz veya gördüğünüz bir aksilik olursa müdahale etmeyiniz derhal gemiciye yada kaptana haber veriniz.
  • Tuvaletlere asla tuvalet kağıdı – saç – çöp – izmarit – vs. atmayınız. Denizde arızalanmış çalışmayan bir tuvaletten daha sıkıcı bir şey olamaz.
  • Eğer bünyeniz denize hassas ve rahatsızlık hissediyorsanız;  kaptana başvurunuz.
  • Yangın riski ve duman alarmları açısından kamaralarda kesinlikle sigara içmeyiniz.
  • Bardakları altlıksız kullanmamaya lütfen özen gösteriniz.
  • Siz kamaranızda yok iken asla  fişe takılı elektrikli cihaz bırakmayınız.
  • Seyir halinde: tatlı su ve elektrik  kullanımına lütfen  özen gösteriniz.
  • Teknede kullanım alanları kısıtlıdır; eşyalarınızı özellikle kırılabilecek olanları dalgada düşüp kırılmayacak şekilde yerleştiriniz. Boş çantalarınıza yer için gemiciye danışınız.
  • Teknede asla ayakkabı kullanmayınız. Tekne temizliğinde kullanılan kimyasalların cildinize zarar verme ihtimali ve ahşap malzemenin hassaslığı nedenleriyle yalın ayak basmaktansa  havlu çorapla dolaşmaya özen gösteriniz.
  • Kamaranızdaki kapıların kilitlerinin takılı olmasına özen gösteriniz. Dalgalı havalarda başıboş bırakılan kapılar şiddetle çarparlar ve ciddi yaralanmalara sebep olabilirler.
  • Kamaranızdaki lumbozları  açık unutmamaya özen gösteriniz, özellikle  seyir halinde ve tekne yıkanırken  kapatılmış olduklarından emin olunuz.
  • Güverte özellikle ıslakken polyester yüzeyler son derece kaygandır ciddi yaralanmalara sebep olabilir.
  • Denizde yaşam tam anlamıyla kolektiftir. Kaptan teknedeki rahatınız ve  güvenliğinizden % 100 sorumlu olan kişidir direktiflerini lütfen dikkate alınız
Ekran Alıntısı11.PNG
bottom of page